TRADICIJA KOJA OPSTAJE: Kako se kiseli kupus i njegova ljekovita svojstva!

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

kiseli-kupus


Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla. Iz tog razloga kiseli kupus je neizostavna prehrambena namirnica. Plus, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C tako da se može odlično nositi sa prvacima kada je ovaj vitamin u pitanju, limunom, kivijem, narandžom.

Ljekovita svojstva

– osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina;
– organizam čini otpornim na stres;
– aktivira izmjenu tvari u mozgu i živcima;
– potiče izmjenu željeza u krvi;
– pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
– stimuliše rad ćelija i djeluje pomlađujući;
– pomaže kod izgradnje kostiju;
– regulira i smanjuje količinu masnih tvari i holesterola u krvi, a isto tako i potiče metabolizam masnih ćelija;
– jača imunitet i povećava snagu mišića;
– doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kako kiseliti kupus – recept

Potrebno vam je:


– 15kg kupusa i 1 kg soli
– ili 30kg i 2 kg soli

Priprema:

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Izvor: Coolinarika/Wikipedia

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: