Kroasani sa kukuruznim brašnom i grizom – nek mi francuzi oproste :)

PODIJELI S PRIJATELJIMA:

Znam, pravi francuski kroasani prave se isključivo od belog pšeničnog brašna i putera – to je osnova, a sve ostalo su varijacije na zadatu temu. Zato, ovo mogu slobodno nazvati balkanskom varijantom, jer pravila sam ih sa povećim delom kukuruznog brašna i kukuruznog griza. Punjenje je stvar ukusa 🙂

DSC03334


Za testo:

– 300 gr pšeničnog brašna
– 200 gr kukuruznog brašna
– 100 gr kukuruznog griza (palente)
– 200 ml mlakog mleka
– 3 jaja – 2 u testo + jedno za premazivanje
– 1 kocka kvasca (40 gr)
– 1 kašikica soli u brašno + 1 kašikica šećera za mleko
– 100 ml ulja

Za premazivanje izmedju slojeva:

– 100 gr mladog neslanog sira
– 100 gr putera – maslaca

Priprema:

Pomešajte obe vrste brašna i griz i so. U mleku i šećeru ostavite da nadodje kvasac. Onda u mešavinu brašna dodajte nadošao kvasac sa mlekom, ulje, jaja i zamesite testo.


Testo mora da naraste, pa ga premesite, izručite na sto i nožem podelite na 8 jednakih delova. Od svakog dela oklagijom razvucite kružnicu veličine gramofonske ploče.

Sad sledi redjanje “ploča” jedna na drugu, a izmedju svake rendate mladi sir i puter… Na jednu sir, na sledeću puter…

Kad su poslagane na gomilu, polako oklagijom rastanjite sve u jednu veeeeeliku kružnicu. Isecite unakrsno na trougliće i motakte kroasane. Punjenej odaberite sami, a mogu biti i prazni 🙂

Poslžite ih na tepsiju, premažite jajetom, pospite morskom soli. Peku se u prethodno dobro ugrejanoj rerni, moja je na 275 stepeni (pa smanjite na 200 nakon što ubacite kroasane u nju) 15-20 minuta.

Prijatno !!!

Izvor: bonappetitns.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: